Flaki

Flaki

Flaki. Nie jadam innych flaków jak te. Pierwszy raz jadłam tę potrawę, jak poznałam Paszczaka, przekonał mnie dodatkiem koncentratu pomidorowego i groszku. Od tamtej pory od czasu do czasu „męczę” Paszczaka, aby zrobił dla mnie moje ulubione pomidorowe flaki 🙂 Spróbujcie, to inny wymiar flaków 🙂

flaki

Składniki na mniej więcej 8 porcji:

  • 900 g flaków wołowych, ciętych, wstępnie obgotowanych
  • 300 g marchewki (2 szt.)
  • 150 g korzenia pietruszki (1 szt.)
  • 150 g korzenia selera (1/4 średniego)
  • 300 g cebuli (2 szt.)
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru Appetita
  • pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • pół puszki groszku zielonego
  • masło klarowane
  • sól
  • świeżo mielony pieprz Appetita

Marchewki, selera i pietruszki obierz i zetrzyj na tarce na największych oczkach. Cebule obierz i posiekaj w kostkę i podsmaż na złoto na 1 łyżce klarowanego masła.

flaki

Flaki zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj 5 min. Odcedź i powtórz procedurę. Obgotowane zalej 2 litrami wody lub rosołu, dodaj warzywa i podsmażoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, imbir i gałkę muszkatołową i gotuj, aż mięso zmięknie.

Flaki

Podsumowanie
Nazwa dania
Flaki
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
no rating Based on 0 Review(s)
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *