Flaki

flaki

Flaki

Flaki. Nie jadam innych flaków jak te. Pierwszy raz jadłam tę potrawę, jak poznałam Paszczaka, przekonał mnie dodatkiem koncentratu pomidorowego i groszku. Od tamtej pory od czasu do czasu „męczę” Paszczaka, aby zrobił dla mnie moje ulubione pomidorowe flaki 🙂 Spróbujcie, to inny wymiar flaków 🙂

flaki

Składniki na mniej więcej 8 porcji:

  • 900 g flaków wołowych, ciętych, wstępnie obgotowanych
  • 300 g marchewki (2 szt.)
  • 150 g korzenia pietruszki (1 szt.)
  • 150 g korzenia selera (1/4 średniego)
  • 300 g cebuli (2 szt.)
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru Appetita
  • pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • pół puszki groszku zielonego
  • masło klarowane
  • sól
  • świeżo mielony pieprz Appetita

Marchewki, selera i pietruszki obierz i zetrzyj na tarce na największych oczkach. Cebule obierz i posiekaj w kostkę i podsmaż na złoto na 1 łyżce klarowanego masła.

flaki

Flaki zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj 5 min. Odcedź i powtórz procedurę. Obgotowane zalej 2 litrami wody lub rosołu, dodaj warzywa i podsmażoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, imbir i gałkę muszkatołową i gotuj, aż mięso zmięknie.

Flaki

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Flaki
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *