Ryba po grecku

ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku, jak wiadomo grecką potrawą nie jest. Za to jest bardzo smaczna, lekka i prosta w przygotowaniu. U nas obowiązkowo z rodzynkami, które wybijają smak warzyw. Jeśli zostaną Ci warzywa, to dosmaż po prostu więcej ryby albo zjedz same warzywa na kromce świeżego chleba z masłem 🙂

ryba po grecku

Składniki na 4 porcje:

  • 450 g marchewki
  • 220 g pietruszki
  • 220 g pora
  • 220 g korzenia selera
  • 50 g rodzynek
  • 180 g cebuli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • 4 ziela angielskie Appetita
  • 3 liście laurowe Appetita
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz Appetita
  • olej rzepakowy

Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Warzywa obierz i zetrzyj na tarce na największych oczkach. W głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i zeszklij na nim cebulę, następnie dodaj starte warzywa, liść laurowy i ziele angielskie i smaż ok. 10 min., uważając, aby nie przypalić. Podlej całość szklanką wody, zamieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dodaj miód, dopraw solą i pieprzem, zamieszaj i gotowe!

ryba po grecku

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Ryba po grecku
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *