Tatar na ostro

tatar na ostro

Tatar na ostro

Tatar na ostro to nasza druga propozycja w konkursie organizowanym przez Wielki Apetyt i Slate Plate. Wczoraj zaprezentowaliśmy Wam tatara Paszczaka, a dziś przyszła kolej na mojego w wersji na ostro z żółtkiem gotowanym w niskiej temperaturze, podanym z małosolnymi ogórkami produkcji własnej z maminego ogródka 🙂 Smacznego! Blogerzy, jeszcze 1 dzień konkursu, naprawdę warto powalczyć o genialne talerze łupkowe Slate Plate, więcej informacji o konkursie i nagrodach u Alicji.

Tatar na ostro

Składniki na dwie porcje:

  • 200 g wołowiny zrazowej górnej
  • 1 ogórek małosolny, pokrojony wzdłuż w cienkie plasterki
  • 2 łyżeczki posiekanej w malutką kostkę cebuli
  • 1 łyżeczka pokrojonych w kosteczkę marynowanych grzybków
  • kilkanaście kaparów
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • limonka pokrojona w ćwiartki
  • sos ostry piri-piri lub chilli
  • 4 grzanki z bagietki lub bułki pokrojone w paski
  • 2 jajka

Mięso umyj, osusz i zmiel w maszynce na grubych oczkach, następnie wymieszaj je z cebulą, grzybkami, kaparami i olejem oraz kilkoma kroplami ostrego sosu. Stopień ostrości dobierz według własnych upodobań smakowych. Z mięsa za pomocą dwóch łyżeczek uformuj mięso, tak, jak się formuje ciasto na kluski kładzione. Na talerzu lub desce zrób „kleks” z ostrego sosu i delikatnie „rozciągnij” go łyżeczką, na sosie ułóż plasterki ogórka małosolnego na nich uformowane w „kluski” mięso, obok połóż grzanki i ćwiartki limonki.

Zagrzej pół litra wody w małym rondelku, temperatura wody nie powinna przekraczać 70 stopni, zmierz termometrem do mięsa, a jeśli takiego nie masz, pilnuj, aby woda nie zaczynała się gotować. Żółtka delikatnie oddziel od białek, tak, aby zachowały swoją formę i również delikatnie włoż do rondelka z gorącą wodą, żółtko musi się „kąpać” 4 min., pilnuj cały czas, aby woda się nie zagotowała. Po 4 min. wyjmij delikatnie żółtko i ułóż na talerzu/ desce z tatarem. Skrop całość sokiem z limonki baw się jedzeniem, maczając grzanki i mięso z ogórkiem małosolnym w płynnym żółtku. Gotowe!

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Tatar na ostro
Opublikowany
Czas przygotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Tatar na ostro

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *