Domowa konserwa

Domowa konserwa

Domowa konserwa

Domowa konserwa, jak wszystko, co robimy sami w domu jest o niebo lepsza, bo wiemy, co jest w środku, nie ma niepotrzebnych zapychaczy, samo mięso. Pamiętaj, aby mięso też było dobrej jakości. W zasadzie nie ma z domową konserwą zbyt wiele roboty, tylko pasteryzacja trzy dni pod rząd po godzinie może być lekko uciążliwa. 

domowa konserwa

Składniki na 6 słoików, takich jak na zdjęciach:

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 20 g soli peklującej Appetita
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki żelatyny Appetita
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka cukru

Mięso umyj, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Czosnek obierz i posiekaj drobno, dodaj do mięsa, dodaj również pozostałe składniki i wyrabiaj ręcznie lub robotem, aż masa będzie jednolita.

domowa konserwa

Masę zapakuj do słoików, do wysokości 2/3 słoika. W garnku, w którym będziesz pasteryzować, na dnie ułóż czystą ściereczkę, włóż słoiki, zalej wodą do wysokości 3/4, tak, aby ich nie przykryć.  W szybkowarze pasteryzuj 1 h, jeśli nie posiadasz szybkowara pasteryzuj trzy dni pod rząd po 1 h.

domowa konserwa

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Domowa konserwa
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *