Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe, nasz Wojtek je uwielbia. Można kupić gotowe w sklepie, ale łatwo też zrobić je samemu, wtedy mamy pewność, że nie ma w nim niechcianych dodatków i niepotrzebnych substancji słodzących.  Swoje powidła możesz przygotować z dowolnej ilości śliwek węgierek, zasada jest taka, że na 1 kg śliwek dajemy 1 łyżkę wody. My przygotowaliśmy nasze powidła z 5 kg i wyszło nam 5 niedużych słoiczków.

powidła śliwkowe

Składniki:

Powidła śliwkowe

  • 5 kg śliwek węgierek
  •  5 łyżek wody

Śliwki umyj i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Każdą śliwkę przekrój na pół i wyjmij pestki. Tak przygotowane węgierki przełóż do głębokiego naczynia żaroodpornego, wlej wodę, wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1 h. W trakcie pieczenia często mieszaj śliwki. Uważaj, żeby się nie poparzyć! Mniej więcej po godzinie węgierki nabierają „kleistej” konsystencji, jak będą takie, że będą się odklejać same od łyżki. Są gotowe!

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Powidła śliwkowe
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *