Sałatka z łososiem i figami

Sałatka z łososiem i figami

Sałatka z łososiem i figami

Sałatka z łososiem i figami.

Sałatka z łososiem i figami

 

Składniki na 2 porcje:

  • 80 g wędzonego łososia
  • 1 figa
  • pół wyfiletowanej pomarańczy (jak to zrobić znajdziesz tutaj)
  • 1 jajko na twardo
  • oliwa extra vergine
  • ocet jabłkowy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz Appetita
  • dwie garści sałaty lodowej

Łososia pokrój na mniejsze kawałki.  Sałatę lodową porwij palcami na małe kawałki, nie krój sałaty metalowym nożem, bo będzie gorzka i zepsuje smak sałatki. Figę pokrój w plasterki. Cząstki wyfiletowanej pomarańczy pokrój na mniejsze kawałki. Składniki podziel równomiernie na dwa talerze (oprócz jajka, jajko będzie na końcu). Do małego słoiczka wlej dwie łyżki oliwy i łyżkę octu, zakręć słoiczek i energicznie wstrząśnij, aż utworzy się emulsja, dopraw ją do smaku solą i polej sałatki na talerzach. Jajko pokrój na cztery części i ułóż po dwie ćwiartki na porcję na wierzchu sałatki, całość oprósz świeżo mielonym pieprzem i podawaj. Gotowe!

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Sałatka z łososiem i figami.
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

One thought on “Sałatka z łososiem i figami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *