Placki marchewkowe z łososiem

Placki marchewkowe z łososiem

Placki marchewkowe z łososiem

Placki marchewkowe z łososiem, nie chłoną tak bardzo tłuszczu, jak ziemniaczane, a przy tym są równie smaczne. dodatek curry łagodzi słodycz marchewki i ładnie współgra ze śmietaną i łososiem.

placki marchewkowe z łososiem

Składniki na 4 – 6 porcji:

  • 450 g marchewki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 nieduża cebula
  • pół łyżeczki curry Appetita
  • świeżo mielony pieprz Appetita
  • sól
  • pół łyżki posiekanego koperku
  • 1 mała czerwona cebula
  • śmietana 18%
  • łosoś wędzony na zimno – mniej więcej 100 g
  • olej rzepakowy do smażenia

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę, dodaj do marchewki.  Następnie dodaj jajka, bułkę tartą, sól, curry i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej – ile? Wszystko zależy od tego, jakiej patelni używasz. Ja smażyłam na patelni niskotłuszczowej, więc oleju dałam około 1 łyżki na wszystkie placki. Nałóż na rozgrzany olej odrobinę masy marchewkowej i usmaż z obu stron na złoto, spróbuj, czy trzeba doprawić.

placki marchewkowe z łososiem placki marchewkowe z łososiem

Na rozgrzany olej nakładaj mniej więcej po łyżce masy marchewkowej i spłaszczaj, tak, jak placki ziemniaczane i smaż na złoto z obu stron, gotowe placki odkładaj na talerz wyłoży ręcznikiem papierowym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.

W międzyczasie, jak placki będą się smażyć, obierz czerwoną cebulę i pokrój cieniutko, posiekaj koperek, podziel łososia na małe kawałki. Placki podawaj z kleksem śmietany, kawałkiem łososia, udekorowane czerwoną cebulą, posypane koperkiem i świeżo mielonym pieprzem. Gotowe!

placki marchewkowe z łososiem

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Placki marchewkowe z łososiem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *