Lasagne bez glutenu

Lasagne bez glutenu

Lasagne bez glutenu

Lasagne bez glutenu na mące kukurydzianej i bez beszamelu, ale odpowiednia ilość mozzarelli i parmezanu z powodzeniem go zastępuje. Taka lasagne jest idealna dla osób mających problem z glutenem, a chcących cieszyć się pysznym  jedzeniem.

Lasagne bez glutenu

Składniki:

Na ciasto:

  • 400 g mąki kukurydzianej
  • 4 jajka

Na „farsz”:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki lub karkówki
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • 100 g startego parmezanu
  • 150 g – 250 g startej mozzarelli
  • oliwa

W głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i usmaż mięso, dodaj wino i gdy alkohol odparuje dodaj pomidory i przecier, zamieszaj, dopraw solą, pieprzem i cukrem, przykryj i gotuj na małym ogniu 1 h. Po tym czasie sos jest gotowy, jeśli trzeba dopraw ponownie solą, pieprzem i cukrem.

Mąkę kukurydzianą połącz z jajkami i wyrabiaj robotem do uzyskania zwartego, jednolitego ciasta.  Ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj cienko na stolnicy podyspanej mąką kukurydzianą na wielkość brytfanki, w której będziesz przyrządzać lasagne, nie przejmuj się, jeśli ciasto będzie się rozrywało, w trakcie pieczenia całość się połączy i nic nie będzie widać.

Lasagne bez glutenu

Na dnie brytfanki rozsmaruj trochę sosu, przykryj płatem ciasta, znów sos, parmezan i mozzarella. Powtarzaj warstwy, aż skończy się ciasto. Wierzch posmaruj sosem. Zostaw trochę mozzarelli do posypania lasagne pod koniec pieczenia. Piecz 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu (grzanie góra – dół).  Po tym czasie posyp wierzch lasagne pozostałą mozzarellą i zapiekaj, aż się rozpuści. Gotowe!

Lasagne bez glutenu

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Lasagne bez glutenu
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *