Bezy z kremem

Bezy

Bezy z kremem

 

Bezy

Składniki:

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli

Na krem:

  • szklanka  śmietanki 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • ulubione owoce

Białka ubij ze szczyptą soli tak, aby się spieniły. Na najwyższych obrotach miksera. Stopniowo dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając. Gdy dodasz już cały cukier, a masa będzie sztywna i błyszcząca, zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet.

Z powstałej masy, za pomocą łyżeczki lub szprycy lub rękawa cukierniczego formuj małe bezy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz  w temperaturze 110 stopni, aż będą chrupiące i nie będą surowe w środku. My piekliśmy około 2 h, wszystko zalezy od wielkości bezików. Ostudź w wyłączonym i zamkniętym piekarniku.

Przygotuj krem. Śmietankę ubij an sztywno, dodaj mascarpone i cukier, wymieszaj na wolnych obrotach.

Kremem posmaruj bezy i posyp owocami. Gotowe 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Bezy z kremem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

4 thoughts on “Bezy z kremem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *