Ostatni dzień polskiego tygodnia, była zupa z wina i chleba, pierogi z kaszą gryczaną i białym serem, wątróbka wieprzowa z piwem zapiekana i pasta chrzanowa, więc czas na deser. Przepis na jabłecznik pochodzi z książki „Ilustrowana kuchnia polska. ponad 3700 przepisów”*, Przygotowany w ramach akcji Ireny i Andrzeja „Gotujemy po Polsku”, której patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 4 jajka
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 szklanka naturalnego miodu
- 25dag rodzynek
- 5dag wiórków kokosowych
- 10dag masła
- cynamon i goździki do smaku
- tłuszcz do wysmarowania formy
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki (16-stki). Wino oraz miód wlać do dużej miski (najlepiej głębokiej), dodać opłukane rodzynki, wbić jajka. Miskę wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i ubijać na parze 10 min. (uwaga, bardzo chlapie!). Następnie połączyć z masłem, jabłkami i wiórkami kokosowymi. Doprawić wszystko cynamonem i goździkami, przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i piec 30 – 40 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
*H. Dębski, Ilustrowana kuchnia polska. Ponad 3700 przepisów, Warszawa – Poznań 2002.
jabłecznik… moje ulubione sciasto, zaraz po serniku!
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com
bardzo ładnie się prezentuje Kochana 🙂 Dziękuje za dziś :* czekam na zdjęcia i maila :*
bardzo ciekawa kompozycja i chętnie wypróbuję. Pozdrawiam