Składniki na 2 porcje*:
- 2 filety z morszczuka
Marynata do ryby:
- łyżka oliwy
- pół łyżeczki pasty paprykowej
- pół łyżeczki posiekanego koperku
- łyżeczka soku z limonki
- sól i pieprz
Sos z rukoli:
- 60g rukoli
- pół łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Sałatka z kaszy gryczanej:
- pół szklanki kaszy gryczanej
- pół ugotowanej marchewki pokrojonej w kostkę
- pół ugotowanego selera pokrojonego w kostkę
- 10 cm kawałek cukinii pokrojony w kostkę
- pół cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 starte na tarce ząbki czosnku
- 1 łyżeczka klarowanego masła
- 2 łyżki białego, wędzonego sera(w Lidlu można kupić)
Ryba:
Umyte filety osuszyć ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, doprawić. Marynatą natrzec rybę i odstawić na minimum 30 min.
Sos:
Wszystkie składniki zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Sałatka z kaszy gryczanej:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (Lepiej nie kupować kaszy, którą trzeba gotować w woreczkach, bo wszystkie wartościowe składniki uciekają do wody, którą i tak wylewamy. Gotowanie kaszy w sposób tradycyjny jest dużo lepsze, bo wszystko zostaje w kaszy.) Na patelni rogrzac masło, zeszklić cebulę i ząbek czosnku, dodać cukinię i smażyć, aż cukinie będzie miękka. Dodać marchewkę i seler i smażyć ok. 3 min, następnie dodać kaszę, wymieszać i smażyć kolejne 3 min. i na koniec dodać pozostały ząbek czosnku, wymieszać. Odstawić do wystudzenia, po czym posypać białym, wędzonym serem.
Rybę usmażyć na patelni grillowej, podawać z sosem z rukoli i sałatką z kaszy gryczanej. Gotowe!
*Inspiracja: przepis Karola Okrasy z książki Lidla.
Podsumowanie
Nazwa dania
Morszczuk z sosem z rukoli i sałatką z kaszy gryczanej
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas