Składniki na 4 porcje:
- 400 g piersi kurczaka, pokrojonej w kostkę
- 200 g suchego ryżu basmati
- 1 brokuł o wadze ok. 400 g, z odciętą nogą i podzielony na różyczki
- sól
- 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia (lub innego jaki macie pod ręką)
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
Marynata do kurczaka:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju arganowego spożywczego
- kilka krople oleju sezamowego
- kilka kropel sosu rybnego
- szczypta pieprzukur
Wszystkie składniki marynaty wymieszać dokładnie ze sobą, wrzucić kurczaka, dobrze wymieszać, tak, aby marynata dokładnie pokryła kurczaka, przykryć folią spożywczą lub aluminiową i odstawić na lodówki na co najmniej pół godziny.
W garnku zagotować ok. 1,5 wody z 1 łyżeczką soli, wrzucić na gotującą się wodę brokuł i blanszować przez 4 minuty, wyjąć wrzucić do blendera, dolać ok pół szklanki wody z blanszowania i zmiksować, chodzi o to, aby uzyskać konsystencję sosu, niezbyt gęstą, jak jedzenie dal niemowlaka, ale tez niezbyt wodnistą, jak zupa. Generalnie, jeśli trzeba dolewać odrobinę wody, tak, aby sos był odpowiedniej konsystencji. Gdy sos będzie gotowy, odstawić.
Ryż basmati najczęściej jest sprzedawany w torebkach, pamiętajcie, ze gotowanie ryżu w torebce, wypłukuje z niego większość minerałów, dlatego lepiej jest suchy jeszcze ryż wyjąć z torebki, przesypać np. do szklanki i do gotowania użyć 1,5 raza więcej wody niż ryżu. Ryz basmati dodatkową wcześniej płuczemy w ciepłej wodzie tyle razy, aż woda będzie czysta. Ryż gotujemy, aż będzie miękki.
Podsumowanie
Nazwa dania
Kurczak z ryżem basmati i sosem brokułowym
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas