Przepis znaleziony na stronie Lidla, od siebie dodałam kurczaka, tak, żeby porcja była bardziej sycąca, idealny z chlebem słonecznikowym.
Składniki na 6 porcji:
- podwójna pierś z kurczaka o wadze ok 500 – 600 g
- 1 kg ogórków obranych ze skórki
- 200 g suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych w drobną kostkę
- 2 pęczki rzodkiewki, starte na tarce na grubych oczkach
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 100 ml śmietanki słodkiej 30%
- 4 jajka ugotowane na twardo, starte na tarce o grubych oczkach
- 4 łyżki posiekanego koperku
- sól i biały pieprz
- sok z cytryny do smaku
Z piersi z kurczaka usunąć kosteczki, jeśli są, przekroić wzdłuż tak, żeby wyszło 4 szt. i pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm. Posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki.
Dodaj napis |
Z ok. 1/3 ilości ogórków wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w bardzo drobną kostkę. Resztę ogórków pokroić w dużą kostkę i wrzucić do kielicha miksującego lub blendera, wlać kefir, śmietankę, jogurt, połowę koperku i zmiksować na kremowo. Przelać do dużego garnka, dodać suszone pomidory, rzodkiewkę i resztę koperku, wymieszać. Dodać usmażonego bez tłuszczu kurczaka, doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać schłodzone.