Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty. Niedoceniana, ale odpowiednio przygotowana jest dobrym dodatkiem do obiadu.
Składniki na 4 porcje:
- 250 g surowej czerwonej kapusty
- 1 jabłko
- 40 g cebuli
- pół łyżeczki miodu
- pół łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz Appetita
Kapustę poszatkuj, sparz wrzątkiem i przelej zimną wodą. Odstaw na sitku do odcieknięcia. Jabłko obierz, pozbaw gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce na najgrubszych oczkach. Cebulę obierz, posiekaj w malutką kostkę i sparz wrzątkiem, a następnie przelej wodą (dzięki temu zabiegowi cebula straci na swej ostrości i nie będzie dominować w surówce, a jedynie delikatnie podkreślać jej smak). Zostaw cebulę, aby odciekła z nadmiaru wody. Kapustę, jabłka i cebulę przełóż do jednej miski. Dodaj miód, sok z cytryny, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Gotowe.
Podsumowanie
Nazwa dania
Surówka z czerwonej kapusty
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas