Pieczone placki ziemniaczane
Pieczone placki ziemniaczane. Placki nie chłoną tłuszczu, przez co są zdrowsze i duuużo mniej kaloryczne. Możesz je podać z czym chcesz, my proponujemy z lekkim sosem jogurtowym z dodatkiem wędzonego łososia.
Składniki na 4 porcje:
Placki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- sól
- świeżo mielony pieprz Appetita
Sos:
- 100 g lekkiego serka jogurtowego naturalnego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 150 g wędzonego łososia
- 1 łyżka mleka
- sól
- świeżo mielony pieprz Appetita
- łyżeczka posiekanego koperku
Ziemniaki obierz, umyj i zatrzyj na tarce na średnich oczkach. Przełóż na sitko i zostaw, aby odciekła woda i osadziła się na dnie miski skrobia. Cebulę obierz i posiekaj w malutką kostkę. Wodę odlej delikatnie, tak, aby nie stracić skrobi, którą dodaj do odsączonych ziemniaków. Następnie dodaj jajko, sól, pieprz i cebulę i wymieszaj. Teraz czas na test smaku: łyżeczkę mieszanki ziemniaczanej usmaż na patelni na oleju i skontroluj stopień doprawienia, jeśli trzeba dodaj soli i pieprzu. Placki piecz w piekarniku nagrzanym do maksimum na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po 15-20 min z każdej strony przy wielkości placka odpowiadającego 1 łyżki surowej mieszanki. Placki będą dobrze upieczone w środku i chrupiące z zewnątrz. Wystarczą dwie tury pieczenia, a gotowe placki można trzymać w cieple, np. w przykrytej misce.
Kiedy placki się pieką przygotuj sos: łososia pokrój na malutkie kawałeczki, zostaw trochę do udekorowania placków. Dodaj jogurt, serek i koperek oraz mleko( żeby rozcieńczysz sos), wymieszaj. Podawaj z plackami. Gotowe!