Zielony omlet z kurczakiem i papryką
Zielony omlet z kurczakiem i papryką to propozycja na zdrowe, pyszne i szybkie śniadanie. Jeśli masz dobrą patelnię takie mega śniadanie przygotujesz prawie bez użycia tłuszczu. Jeśli nie masz takiej patelni, to możesz się w nią zaopatrzyć w sklepie http://www.sklep.dajar.pl, gdzie znajdziesz odpowiednią dla siebie patelnię do niskotłuszczowego smażenia.
Składniki na 1 omlet:
- 3 jajka
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 garści rukoli
- szczypta sody oczyszczonej
Wypełnienie:
- 50 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka posiekanej w malutką kostkę cebuli
- pół ząbka czosnku
- 1 łyżka pokrojonej w paseczki czerwonej papryki
- łyżka wina
- sól
- pieprz
- kilka kropel tabasco (jeśli nie lubisz ostrych potraw, zrezygnuj z tego składnika)
- kilka listków roszponki
- odrobina kiełków brokuła i rzodkiewki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- olej kokosowy
Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Przełóż do małej miseczki, dodaj wino, odrobinę oliw, oprósz solą i pieprzem, dodaj kilka kropel tabasco, wymieszaj i odstaw na 15 min. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju kokosowego i zeszklij na nim cebulę i czosnek, dodaj kurczaka i usmaż na złoto, dodaj paprykę, 1-2 łyżki wody, zamieszaj i odparuj wodę, dopraw solą i pieprzem. Zdejmij całość z ognia.
W małej miseczce wymieszaj roszponkę z kiełkami, delikatnie posól i popieprz, dodaj kilka kropel oliwy, wymieszaj i odstaw.
Jajka zblenduj z płatkami owsianymi i rukolą, dodaj sodę oczyszczoną. Dzięki sodzie omlet zachowa piękny zielony kolor. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju kokosowego i wylej na patelnię omlet. Patelnia musi być naprawdę gorąca, dzięki temu omlet nie przywrze. Przykryj patelnię i po około 8 min. odwróć go na drugą stronę, na połowie rozłóż przygotowane wypełnienie z kurczaka i papryki oraz roszponkę z kiełkami. Delikatnie za pomocą szpatułki zamknij omlet i ściągnij go z patelni. Gotowe!