Jabłecznik – przepis

Jabłecznik - przepis

Ostatni dzień polskiego tygodnia, była zupa z wina i chleba, pierogi z kaszą gryczaną i białym serem, wątróbka wieprzowa z piwem zapiekana i pasta chrzanowa, więc czas na deser. Przepis na jabłecznik pochodzi z książki „Ilustrowana kuchnia polska. ponad 3700 przepisów”*, Przygotowany w ramach akcji Ireny i Andrzeja „Gotujemy po Polsku”, której patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl

Jabłecznik - przepis

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 4 jajka
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka naturalnego miodu
  • 25dag rodzynek
  • 5dag wiórków kokosowych
  • 10dag masła
  • cynamon i goździki do smaku
  • tłuszcz do wysmarowania formy
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki (16-stki). Wino oraz miód wlać do dużej miski (najlepiej głębokiej), dodać opłukane rodzynki, wbić jajka. Miskę wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i ubijać na parze 10 min. (uwaga, bardzo chlapie!). Następnie połączyć z masłem, jabłkami i wiórkami kokosowymi. Doprawić wszystko cynamonem i goździkami, przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i piec 30 – 40 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Jabłecznik - przepis
*H. Dębski, Ilustrowana kuchnia polska. Ponad 3700 przepisów, Warszawa – Poznań 2002.
Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Jabłecznik – przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *