Żurek z białym serem

Składniki:

  • 1 l wody
  • 2 szklanki zakwasu przepis na zakwas tu
  • 2 laski białej kiełbasy
  • 1 laska kiełbasy śląskiej
  • 15 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 10 dag szynki pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 kostka sera białego
  • sól, pieprz
Żurek z białym serem

Kiełbasę pokroić ( ja kroję białą w talarki a resztę w kostkę ), dodać szynkę i boczek zalać wodą, dodać majeranek, (jeśli używamy zakwasu ze sklepu, to trzeba dodać kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego) gotować 15 min, dodać ziemniaki. Cebulę podsmażyć i dodać do żurku, dodać zakwas, chrzan, zagotować. Można zabielić mąką ze śmietaną, zagotować, dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dodać ser biały (można dodać pokrojony w kostkę, ale ja lubię bardziej rozdrobniony) można dodać jajka ugotowane na twardo.

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Żurek z białym serem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *