Turkey laksa

Zastanawiałem się na zastąpieniu indyka kurczakiem, bo nie za bardzo przepadam za indykiem, ale jednak użyłem indyka i naprawdę bardzo mi smakował. Wyszła bardzo smaczna potrawa, ale następnym razem dam mniej makaronu, bo to powinna być zupa.
Potrawa powstała w ramach wspólnego gotowania z:Panna Malwinna, Shinju, Maggie, Dobromiłą.

Turkey laksa

Składniki:

  • 2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
  • 1 l bulionu z kurczaka
  • 500 dag fileta z indyka (można użyć fileta z kurczaka) pokrojonego w paski
  • 200 g  makaronu ryżowego (wstążki)
  • 1 czerwona papryka , pokrojona w paski
  • 200 g  kiełków fasoli
  • 400 ml mleka kokosowego
  • sok z 1 limonki (jeśli nie mamy możemy użyć cytryny)
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • liście kolendry do przyozdobienia
  • sól
Turkey laksa

Pastę curry podsmażyć w dużym garnku przez 1 min, aż zacznie pachnieć. dodać bulion i doprowadzić do wrzenia, dodać indyka, gotować przez 5 minut, dodać makaron ryżowy i gotować przez następne 3 minuty. Dodać paprykę i kiełki fasoli, gotować przez 2 minuty. Dodać mleko kokosowe, doprowadzić do wrzenia, doprawić sokiem z limonki, cukrem i solą, podawać posypane liśćmi liśćmi kolendry.

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Turkey laksa
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

7 thoughts on “Turkey laksa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.