Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Prosta, względnie tania i szybka.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Składniki dla 4 – 6 osób: (forma o wymiarach 25 x 16 cm)

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam szynki)
  • 600 g ziemniaków
  • 1 nieduża cebula drobno pokrojona
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki śmietanki słodkiej 18 %
  • tarty Grana Padano lub zwykły żółty ser – ok. 2 łyżek
  • sól (ja użyłam soli wędzonej, ale zwykłą też się nada)
  • pieprz
  • papryka słodka (ok. 05, łyżeczki)
  • tymianek suszony (ok. 1 łyżeczki)
  • olej do smażenia cebuli
  • masło
Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę  ugotować. Cebulę usmażyć na brązowo. Jajka rozbełtać, wymieszać z serem i śmietanką, lekko posolić. W misce wymieszać ziemniaki, mięso i jajka ze śmietaną. Doprawić solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Przełożyć do nasmarowanej masłem formy, wygładzić wierzch, na który „rzucić” kilka wiórków masła Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe!
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

5 thoughts on “Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.