Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty. Niedoceniana, ale odpowiednio przygotowana jest dobrym dodatkiem do obiadu.

surówka z czerwonej kapusty

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g surowej czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 40 g cebuli
  • pół łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz Appetita

Kapustę poszatkuj, sparz wrzątkiem i przelej zimną wodą. Odstaw na sitku do odcieknięcia. Jabłko obierz, pozbaw gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce na najgrubszych oczkach. Cebulę obierz, posiekaj w malutką kostkę i sparz wrzątkiem, a następnie przelej wodą (dzięki temu zabiegowi cebula straci na swej ostrości i nie będzie dominować w surówce, a jedynie delikatnie podkreślać jej smak). Zostaw cebulę, aby odciekła z nadmiaru wody. Kapustę, jabłka i cebulę przełóż do jednej miski. Dodaj miód, sok z cytryny, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Gotowe.

surówka z czerwonej kapusty

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Surówka z czerwonej kapusty
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *