Risotto z owocami morza

risotto z owocami morza

Risotto z owocami morza

Risotto z owocami morza, zwykle kaloryczne, dziś u nas w wersji odchudzonej 🙂 Okazuje się, że risotto wcale nie musi mieć dużo masła i parmezanu, aby było smaczne. Trochę oliwy do podsmażenia cebuli i czosnku wystarczy, a do niskotłuszoczowego smażenia potrzebna jest odpowiednia patelnia, którą znajdziecie na http://sklep.dajar.pl/.

risotto z owocami morza

Składniki* na 2 porcje:

  • 150 g ryżu arborio lub carnaroli
  • 8 dużych małży nowozelandzkich z połową muszli
  • 125 g mieszanki owoców morza
  • 13 małży białych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • woda – u nas weszło 1150 ml wody, ale wszystko zależy od ryżu, jak i ile będzie chłonął
  • 100 ml białego półsłodkiego wina
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ćwierć łyżeczki płatków peperoncino, jeśli lubisz ostre dania możesz dać więcej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

*Jeśli będziesz używać produktów mrożonych, pamiętaj, aby rozmrażać je zgodnie ze wskazówkami producenta na opakowaniu.

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj

Rozgrzej patelnię, wrzuć białe małże, podlej odrobiną wody, przykryj i kiedy zaczną się otwierać, dodaj małże nowozelandzkie, znów podlej odrobiną wody i przykryj, po około 4 min. dodaj pozostałe owoce morze i znów trochę wody i przykryj, po 5 min. wyłącz ogień. Całość, łącznie z „sosem” przełóż do miski.

Przygotuj sobie 1 l wody w dzbanku, słoiku, w czym chcesz. Na tej samej patelni (nie myj jej) rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę z czosnkiem oraz płatki pepeproncino. Dodaj ryż i ciągle mieszając podgrzej go, tak, żeby się nie zrumienił, ale lekko zmienił kolor. Dodaj wino i cały czas mieszając odparuj. Następnie podlej go „sosem” z owoców morza i cały czas mieszając na wolnym ogniu pozwól wchłonąć się całkowicie. Następnie podlej ryż wodą – około chochli, zamieszaj i tak powtarzaj tę procedurę, aż ryż będzie odpowiednio miękki i przestanie chłonąć płyn. Nam weszło ponad litr wody. Dodaj owoce morza, zamieszaj i dodaj na koniec śmietankę oraz natkę pietruszki, wymieszaj, dopraw solą i od razu podawaj. Risotto ma być kremowe, im dłużej będziesz czekać, tym gorszą konsystencję będzie miało. U nas już w trakcie robienia zdjęć zaczęło się bardziej sklejać.

risotto z owocami morza

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Risotto z owocami morza
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Risotto z owocami morza

    1. Wino, zawsze i wszędzie jest dodawane po to, aby zebrać smaki z patelni, ze smażonych wcześniej produktów. Wierzę, że bez wina było smaczne 🙂 Było na pewno trochę inne. Risotto zawsze, jak prawie wszystko w kuchni włoskiej jest winem, ale w kuchni wiele rzeczy jest dozwolonych i czasem można odejść od twardych zasad 🙂 Pozdrawiamy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *